Gertie Design och Foto
Index  Gertie Aktuellt Länkar Fotogalleri Gustavsberg Blogg

Gertie

 

Är en ensamvarg som älskar att vandra i naturen. Där laddar jag batterierna och får inspiration.

Jag är född och uppvuxen vid Kalixälven där jag tillbringade mina första arton år.

Som många andra norrbottningar flyttade jag till Stockholm för att få min utbildning.

Det hann bli Nyckelviksskolan, Beckmans, Tillskärarakademien, diverse kurser i bla vävning, lärarvikariat mm innan jag återvände till Kalix. Jag hade fått nog av den ytliga modevärlden och skulle aldrig mer ägna mig åt kläder och mode, trodde jag.

Efter ett år i den riktiga världen som servitris mm på Margaretas Värdshus i Gammelstad utanför Luleå flyttade jag åter tillbaka till Kalix.

Jag registrerade min firma som från början hette Gertie Design och började samtidigt arbeta som lärare i bild och textil på gymnasiet där jag själv varit elev några år tidigare.

1984 deltog jag i min första mässa och den skulle följas av många mässor och utställningar. Jag kom trots allt att ägna mig åt kläder men inte som flyktiga dagsländor utan åt unika plagg som står över alla trender och modenycker.

Min kollektion 1984 bestod av jackor och kappor i vackra, färgglada ulltyger som jag själv hade vävt, ritat modellerna och sytt upp i endast ett exemplar vardera.

Det blev succé och jag lämnade lärarjobbet för att satsa fullt ut på mina jackor. Mot slutet av 80-talet gick jag mer och mer över mot skinn och mocka i kollektionerna och de vävda tygerna ersattes av Bildvävar i vävstolen.

Fotograferat har jag gjort så länge jag kan minnas, från början med en lådkamera vilken ersattes av en ZeissIkonta, en riktig klenod.

Första systemkameran inköptes 1978 och senaste februari 2010. Jag har uteslutande fotat analogt, företrädesvis dia, men började alltmer tröttna på den tidskrävande monteringen och nu är det digitalt som gäller, ett riktigt lyft.

Jag är otålig och vill se resultatet direkt och vad kan då vara bättre än att efter en utflykt i naturen med kameran, komma hem, ladda över bilderna till datorn och börja redigeringen. Jag fotar uteslutande i RAW-format för att få möjlighet att kontrollera vit-och färgbalans mm.

Nu bor jag åter i Huvudstadens närhet, utanför Gustavsberg med man och katt och med skogen inpå knuten. Flyttade till Nacka 1991 och  till Gustavsberg-Värmdö våren 2000.

 

img_2867,2
Copyright 2007 Gertie Design och Foto